Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Korilla
Cyclanthera pedata (L.) Schrader
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)

A: korilla;
S: pepino hueco, achokcha;
N: Korilla

A korilla egyéves, csavarodó szárral kúszó növény. Lágy hajtásai elérhetik az 5 m-t is, és villásan elágazó kacsokat fejlesztenek. Levelei szórt állásúak, legfeljebb 20 cm méretűek. A levéllemez tenyeresen csaknem tövig keskeny szeletekre tagolt, a 3-6 szelet durván, szabálytalanul fűrészes vagy mélyen bemetszett szélű. Rövid kocsányú, 1 cm-nél kissé nagyobb virágai csoportosan, felálló, hosszú tengelyű, fürtös virágzatokban fejlődnek.
Termése: lapított kabak (23 cm x 7 cm), ívben hajló, tojásdad-hosszúkás, kihegyezett, görbe csúcsú, ferdén ízesülő kocsányú. Gyenge, hosszirányú bordák húzódnak végig a termésen, amely alakban és felépítésben karcsú fűszerpaprikához hasonlít. Vékony héja fényes világoszöld, elszórtan álló, legfeljebb 4 mm hosszú, merev, karcsú kúp alakú tüskékkel. A terméshús kb. 4 mm vastag, szilárd húsú, lédús és kellemes, lágy uborkához hasonló ízű. A belső tág üregben egy központi orsószerű képződményen zöldesfehér, vattaszerű pulpával körülvéve kb. 10 fekete, kemény mag (10 x 8 mm) ül. a magok lapos trapéz alakúak, levágott, négyzetes, részben 2 szarvat képező csúcsúak, szélükön 2-2 szárny alakú, hullámos hosszirányú borda húzódik, amely kis hegyben végződik.
Felhasználása: a fiatal korillaterméseket nyersen, például salátákban, vagy párolva, zöldségként fogyasztják. Az üreges kabakokat szívesen megtöltik rizzsel, apróra vagdalt tojással vagy hússal. A fiatal hajtások és levelek is ehetők.
Elterjedése: a dél-amerikai Andokban honos; trópusi hegységekben és szubtrópusi régiókban Mexikótól Peruig, ritkábban Ázsiában és Afrikában is termesztik.
Rokon fajok: A korilla a Cyclanthera nemzetség Dél-Amerikában honos több taxonja közül a legszélesebb körben termesztett faj.