Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Fekete nadálytő
Symphytum officinale

 

Népies nevei. Forrasztófű, nadály- vagy nadárgyökér, összeplántáló fű, sarkos fű, madárgyökér, haranglábfű, madárlapu, szipóka.

Leírása. 1 m magasra megnövő, szúrós szőrökkel borított évelő növény. Vastag, répaszerűen megvastagodó, húsos, kívül fekete, hosszú gyökerei vannak. Tőlevelei nagyok, 20-30 cm hosszúak, nyelesek. Szárlevelei kisebbek, nyeletlenek, a levél ráfut a szárra, a következő levélig tart. Lila, később kékes virágai pásztorbot végéhez hasonló alakzatban helyezkednek el. A színes (ibolya- vagy rózsaszínű, néha sárgásfehér) virágok harang alakúak. Az egész növény merev, egyenes sertéktől és ezek között apróbb, kampós sertéktől érdes. Az összes serte apró szemölcsökön ül.

Összetéveszthetősége. Nincs.

Előfordulása. Minden mocsaras, lapos és nedves helyen gyakori az egész országban. Réti talajokon, ártereken, öntözött kultúrákban, kertekben közönséges. Szaporodását elősegíti, hogy nemcsak magvakkal terjed, hanem a feldarabolt gyökerek is új növénnyé egészülnek ki.

Felhasználása. A fiatal hajtások spárgához hasonlóan, vagy salátaként készíthetők el. A fiatal levelek megpárolva, sóval, borssal, tejfellel ízesítve főzelékként fogyaszthatók. Népies nevei utalnak a vele kapcsolatos hiedelmekre. Lábsérülések és csontsérülések gyógyítására alkalmas szernek tartották.

Gyűjtési ideje. A fiatal hajtásokat tavasszal, a fiatal leveleket és szárakat egész nyáron gyűjthetjük.

 

Receptek

Nadálytőhajtás borsos mártásban. Kb. 200 g nadálytőhajtást sós vízbetí néhány percig főzünk, leszűrjük, lecsepegtetjük. 1 tojás sárgájából, 1 evőkanál olajból, 1 evőkanál csípős mustárból, 1 teáskanál paradicsompüréből, 1 pár csepp Worcestershire-mártásból, csipet sóból, 2 evőkanálnyi reszelt sovány sajtból öntetet keverünk. Néhány evőkanálnyi megtört margarint és frissen durvára őrölt borsot keverünk (ízlés szerint) hozzá. Tetejét megszórjuk apróra vágott cickafark, pongyolapitypang-, szurokfű-levelekkel. A fekete nadálytő hajtását és a borsos mártást külön tálaljuk, előételként fogyasztjuk.

Nadálytőhajtás zamatosturbolya-mártásban. 200 g-nyi nadálytőhajtást sós, lobogó vízben néhány percig forrázunk. 100-150 g-nyi turbolyalevelet lobogó vízzel leforrázunk, finomra vágjuk. Néhány kanál olajból és almaléből, 1 evőkanál csípős mustárból, 1 evőkanál tárkonyecetből, 2 tojás sárgájából, 2 kávéskanál saját készítésű hamis kapribogyóból, néhány csipet sóból mártást keverünk, ebbe tesszük a turbolyaleveleket és a nadálytő-hajtásokat. Hűtőgépben legalább 1 óráig érleljük. Előételként tálaljuk.

Zöldséges nadálytő. 200 g fiatal nadálytőhajtást megtisztítunk. A hajtások csúcsát levágjuk - ezeket elkülönítve dolgozzuk fel -, alsó részét kis darabokra vágjuk, húslében leveszöldséggel puhára főzzük, apróra vágott sonkadarabokkal ízesítjük. Az egészet pépesítjük, közben evőkanálnyi vajat és 2 db tojássárgát adunk hozzá. Ezalatt a fiatal hajtásokat sós vízben félig megfőzzük (1/4 óra hosszat). Utána szitán lecsöpögtetjük és kivajazott sütőformába rakjuk. A nadálytő-pürével leöntjük, tetejére vajdarabkákat rakunk és zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben néhány perc alatt aranysárgára sütjük. Tálalás előtt citromlével megkenjük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Nadálytő kaprimártással. A nadálytőhajtásokat sós vízben megfőzzük, (kb. 200 g-nyi) lecsöpögtetjük. Közben kaprimártást készítünk. Világosbarna vajas rántásba 4-5 db összevagdalt kapribogyót (lehet saját készítésű is) teszünk, kissé megpároljuk. Húslével feleresztve néhány kanál tejfölt keverünk bele és fölforraljuk. A megfőtt nadálytőhajtásokat előmelegített tányérba tesszük, és a forró mártással leöntjük.

Nadálytő bundában. A nadálytőleveleket palacsintatésztába mártjuk, zsírban hirtelen kisütjük. A leveleket előzőleg nem szabad megmosni, ezért csak frissen szedett, tiszta leveleket használhatunk fel.

Nadálytőhajtás-saláta. 1 kg nadálytőhajtást megtisztítunk, megmosunk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, sós és kissé cukros vízben megfőzzük. Ha megfőtt, kivesszük a vízből, tálra tesszük. Ezalatt két keményre főtt tojás sárgáját elkeverjük három kávéskanál olajjal, egy kávéskanál mustárral, kevés citromlével, sóval ízesítjük. A tojásfehérjét apróra vágva beletesszük, és kanál apróra vágott metélőhagymát, kevés sózott vajat is adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük, és a nadálytő levével kissé felhígítva ráöntjük a nadálytőre. Egy-két órán át állni hagyjuk. Különösen rántott hús mellé igen jó.

Nadálytősaláta burgonyával. 25 dkg nadálytőhajtást megtisztítunk, apróra vágunk, puhára főzünk. Ugyanakkor 25 dkg burgonyát is héjában megfőzünk. Miután lehűlt, megtisztítjuk, és szép karikákra vágjuk. 2 tojást keményre főzünk. A vizet leöntjük a nadálytőhajtásról, lehűtjük. Tálban előkészítünk két kanál olajat, 1 dl tejfölt, kávéskanál ecetet, két tojássárgát. Ízlés szerint megsózzuk, maréknyi összevágott metélőhagymával megszórjuk, jól összekeverjük. Erre a salátalére ráteszünk előbb egy sor burgonyát azután egy sor nadálytőhajtást, egy sor kemény tojást. Ezt ismételjük. Fogyasztás előtt jó, ha a salátát néhány óráig állni hagyjuk, hogy jól magába szívja a salátalevet.