Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Mezei sóska
Rumex acetosa

Népies nevei. Bábikó, rekenye.

Leírása. Évelő, 30-100 cm magas, levelei húsosak, nyíl alakúak, az alsók hosszú nyelűek, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Virágzata hosszú, ágas, levéltelen. Az ágak laza virágúak, színük többnyire vöröslő. Májustól augusztusig virágzik.

Összetéveszthetősége. A juhsóskával téveszthető össze. Ez a növény 5-40 cm magas, vékony, kúszó, tarackos növény. Az egész növény gyakran piros színnel futtatott levelei rendkívül változók, aprók, az alsók lándzsa alakúak, hosszú nyelűek. Előfordulása hasonló, mint a mezei sóskáé. Éppúgy felhasználható.

Előfordulása. Az egész országban gyakori. Hegyi réteken, mocsár- és lápréteken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon, gyepekben, minden kötött és laza, tápanyagban gazdag, inkább savanyú vagy közömbös talajon nő.

Felhasználása. Salátának, levesnek és főzeléknek alkalmas. Néhány finomra vágott levél a leveshez adva kellemes savanykás ízt ad. Ellentétes hatású fűszerrel (cukor, ecet, fekete szemű mazsola), ízesíthetjük főzelékét. Nagyon finom a mezei sóska spenóttal keverve, sóval, paprikával tejföllel ízesítve. A mezei sóska önmagában nagyobb mennyiségben meglehetősen savanyú, ezért tompíthatjuk a hatását más semleges ízű növénnyel, pl. fejes salátával. Hideg, esős időben gyűjtve lágyabb ízű, mint hosszú szárazság esetén. Magvait a liszthez őrölhetjük.
Ha gyakran, vagy ha nagy mennyiségben esszük, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat, enyhe mérgezést okozhat.

Gyűjtési ideje. Márciusban az első tavaszi napoktól késő őszig gyűjthetők a nyíl alakú levelek. A leveles hajtásvégek szintén felhasználhatók. A legkitűnőbb zamatú alapanyagot a virágzás előtt március-áprilisban szüretelhetjük.

 

Receptek

Francia mezeisóska-leves. Kb. 200 g mezeisóska-levelet összevágunk, vajban megpárolunk. Kb. 300 g nyers hasábburgonyát adunk hozzá, megsózzuk, vízzel felöntjük, 20 percig lassú tűzön főzzük. Egy tojást 1 dl-nyi tejjel, majd mindkettőt a levessel összekeverjük, végül apróra vágott turbolyával ízesítjük. Tálalás előtt pirított kenyérkockákkal hintjük meg. Változatok:

- Két tojás sárgáját kevés ecettel, egy evőkanál tejjel összekeverjük és a levesbe öntjük. A turbolyaízesítés elmarad.

- A tej helyett tejszínt használunk, a pirított kenyérkockákat sajtszeletekkel befedjük, sütőben kb. 10 percig sütjük. Tálalás előtt az olvasztott sajtos kenyérkockákat adjuk a leveshez.

Német mezeisóska-leves. Két közepes fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, vajban vagy más zsiradékban megpárolunk, apróra vágott mezei sóskát adunk hozzá, további öt percig pároljuk. Liszttel (1 púpozott evőkanál) meghintve átforgatjuk, vízzel felöntjük, sózzuk és kb. 10 percig főzzük. Végül 2 dl tejszínhez 1-2 tojást ütünk, behabarjuk, fejenként 1 egész kemény tojást adunk hozzá, meghintjük ízlés szerint zamatos turbolyával, petrezselyemmel, póréhagymával.

Habart mezeisóska-leves. 500 g mezei sóskát megmosunk, lecsurgatjuk, majd finomra vágjuk. Sós vízzel leforrázzuk, 1-2 percig állni hagyjuk benne, utána a mezei sóskát leszűrjük. 1/2 l húslét felmelegítünk, a mezei sóskát hozzáadjuk. 2 tojássárgáját egy pohár tejföllel összekeverjük és a leveshez csurgatjuk (lehet leveskockából is). Ha szükséges még ízlés szerint sózzuk.

Mezeisóska-borscs. Kb. 1 kg mezeisóska-levelet összevágunk, megsózzuk, 2 citrom levével meglocsoljuk, 2-4 kanál cukrot adunk hozzá, majd vízzel felöntjük. Kb. 20 percig lassú tűzön főzzük. Ha kész, levesszük a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. Hűtőgépben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt egy pohár tejföllel összekeverjük. Kemény tojást, héjában főtt burgonyát, metélőhagymát vagy hagymazöldjét adunk hozzá.

Mezeisóska-leves fejes salátával. Marék (200-300 g) mezei sóska levelének a nyelét és a középerét eltávolítjuk, két fejes salátával apróra vágjuk, megmossuk, majd vajban rövid ideig pároljuk. 2 l vízzel öntjük fel. Sóval, borssal ízesítjük, kb. 20 percig főzzük.

Hagymás burgonyaleves mezei sóskával. 1/2 kg burgonyát meghámozunk, megmossuk, kis hasábokra vágjuk, 2 apróra vágott újhagymát, kevés vajat, sót és borsot adunk hozzá. 10 percig lassú tűzön pároljuk. Ha kész, 2 l vízzel felöntjük, nagy lángon tovább főzzük. Ha a burgonya és a hagyma már szétfőtt, a levest szűrőn átpasszírozzuk, kb. 1/4 kg mezei sóskát összevágunk, vajban rövid ideig pároljuk. Az áttört leveshez töltjük. Forró levesestálban három tojássárgáját egy pohár tejszínnel összekeverünk, a forró levest erre öntjük. Azonnal tálaljuk.

Mezeisóska-leves medvehagymával. 300 g mezei sóskát és egy nagy csomó medvehagymalevelet finomra vágunk, vastag falú lábosban forró vajban addig párolunk, amíg össze nem esik. A leveleket fakanállal folyamatosan keverjük, 1/2 l forró húslével felöntjük, felforraljuk, majd 1/4 óráig állni hagyjuk. Robotgéppel pürét készítünk belőle. Sózzuk, borssal, glutamáttal és kiskanálnyi Worcester-mártással ízesítjük. A levest ismét felhevítjük, pohár fehérborral felöntjük. Néhány tojássárgát egy pohár tejföllel összekeverünk, és a már forró levesbe habarjuk. Azonnal tálaljuk.

Hideg mezeisóska-leves. 500 g mezeisóska-levelet és 3-4 kis fej vörös­hagymát finomra vágunk. Kb. 1/2 l húslében felfőzzük, majd 1/4 óráig állni hagyjuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A kihűlt levesbe 2 tojássárgát habarunk. A levest hűtőgépbe tesszük. Tálalás előtt 1 pohár tejfölt keverünk hozzá.

Mezeisóska-leves. 300 g mezeisóska-levelet finomra vágunk, szűrőbe rakva rövid időre lobogó, sós vízbe merítjük. 1/2 l húslét felmelegítünk. Ehhez adjuk a leforrázott mezei sóskát. 1/4 órát főni hagyjuk. Sóval, borssal, glutamáttal ízesítjük. Ha a levest krémszerűen szeretjük, az egészet robotgéppel pépesítjük. Végül tejfölös tojássárgával behabarjuk a kissé lehűtött levest. Azonnal tálaljuk.

Mezeisóska-krém. A mezei sóska leveleiről (500 g) eltávolítjuk a nyelét és a középerét, megmossuk, forró, enyhén sós vízbe téve 10 percig főzzük. Levét leöntve, hirtelen lehűtve szitán lecsepegtetjük. 30 g zsemlemorzsát 90 g forró vajban sárgára pirítunk. Az összevágott mezei sóskát azon rövid ideig pároljuk. Leöntjük tejföllel és a főzeléket néhány percig folyamatos kevergetés közben tovább pároljuk, sózzuk, végül 1-2 tojássárgát összekeverünk. 1 pohár tejszínnel s ezzel behabarjuk. Hozzávaló feltét a báránykaraj, a párolt vagy sült bárányhús illetőleg a buggyantott tojás.

Párolt mezeisóska-főzelék fejes salátával. A friss mezei sóska leveleit (500 g) megtisztítjuk, megmossuk, 1/2-1/4 l lobogó sós vízzel leforrázzuk. Zamatosturbolya- (kis csomó) és fejessaláta- (kis fej) leveleket adunk hozzá, majd az egészet puhára főzzük. A vizet leöntve a főzeléket 70 g vaj és 2 evőkanál liszt felhasználásával berántjuk, borssal ízesítjük. Két tojássárgájával behabarjuk, negyedekbe vágott kemény tojásokkal dúsítjuk.

Mezei sóska spenóttal. Azonos mennyiségű mezei sóskát (300 g) és spenótot (300 g) megtisztítunk, megmosunk, mindkét növényt külön, forró, enyhén sós vízzel leforrázzuk, hirtelen lehűtjük és összevágjuk. A sóskát és a spenótot összekeverjük. 100 g vajba 1 evőkanál lisztet szórunk, világos rántást készítünk, a növényeket belekeverjük, tovább pároljuk. Ha kész, néhány kanál zsemlemorzsát szórunk rá, összekeverjük, húslével felöntjük, sóval, szerecsendióval ízesítjük, kis lángon további negyed óra hoszszat puhítjuk. Feltétnek kiváló a buggyantott tojás, a füstölt nyelv, karajszelet, a sonka, a sült kolbász.

Mezeisóska-mártás szerecsendióval. 300 g friss mezeisóska-levelet megtisztítunk, megmosunk, finomra vágunk. Apróra vágott metélőhagymával (1 csomó) vagy vöröshagymával (1 közepes fej) vajban, fedő alatt puhára pároljuk. Húslével feleresztjük, majd szerecsendióval és sóval fűszerezzük. A mártást sűrítés után sülthús-szelettel tálaljuk.

Tejfeles mezeisóska-mártás. 300 g finomra aprított mezei sóskát vajas rántásban megpárolunk. Forró vízzel felöntjük, sózzuk, felfőzzük, végül tejföllel behabarjuk.

Mezeisóska-mártás tojással. A mezei sóskát (300 g) néhány percig vajban pároljuk, áttörjük majd világos rántásra tesszük. 2 dl tejbe kevert tojássárgájával behabarjuk, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.

Tejszínhabos mezeisóska-mártás. Finomra vágott mezeisóska-leveleket (300 g) vajban puhára párolunk, 3 dl húslével felöntjük, jól felfőzzük. A mezeisóska-mártást sóval, cukorral fűszerezzük. Tejszínnel behabarjuk. Sült vagy párolt húsokkal, főtt sonkával vagy kemény tojással tálaljuk.

Mezeisóska-puding. A mezei sóska leveleiről (500 g) eltávolítjuk a nyelet, ill. a középeret, durván összeaprítjuk, 80 g vajon puhára pároljuk. Liszttel (50 g) dúsítjuk, 3 dl húslével felöntjük, sót, tejet (1 dl) vagy tejszínt (1 dl) adunk hozzá. A sóskát összevágott, tejben puhított zsemlével (2 db), tojással (2 db), vajjal (50 g), sóval és borssal homogén péppé keverjük, és vajjal kikent, zárt formában lk óra hosszat vízfürdőben főzzük.

Mezeisóska-főzelék. 750 g mezei sóskát megmosunk, forró vízben lefor­rázunk, gyorsan lehűtjük, szitán lecsöpögtetjük. ízlés szerint nagy vagy apró szeletekre vágjuk. 30 g zsemlemorzsát világossárgára pirítunk, a mezei sóskához adjuk. Sóval, szerecsendióval, csipetnyi cukorral ízesítjük, 2 dl tejjel puhára pároljuk.

Mezeisóska-, pongyolapitypang-főzelék. Egyenlő mennyiségű pitypang- (kb. 250 g) és mezeisóska-levelet (kb. 250 g) gyűjtünk. Először a pongyola­pitypangot vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a mezei sóskát. Ha mindkét növény puhára főtt, 100 g vajat felolvasztva, sóval, borssal ízesítve a puha leveleket hozzáöntve ismét felfőzzük. Tükör-, illetve kemény tojással vagy pirított zsemledarabokkal körített bécsi szelettel tálaljuk.

Mezeisóska-sült. A mezei sóska (750 g) leveleit alaposan megmossuk, 80 g vajban megpároljuk. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a mezei sóskához, időről időre némi húslét öntünk rá, közben folyamatosan keverjük, ízlés szerint gazdagon fűszerezzük. Néhány tojást keverünk a pürészerű, folyós masszába. Az egészet tűzálló formába öntjük, vajjal átitatott papírral fedjük, és kb. egy órán keresztül a sütőben sütjük. Pár szelet vajjal a tetején tálaljuk.

Mezeisóska-püré. A megmosott mezei sóskát (500 g) csipetnyi sóval, kevés vízben puhára pároljuk, szitán áttörjük, a pürét rántással vagy 2-3 tojássárgáját 1 dl tejszínben elkeverve kötjük meg.

Mezei sóska buggyantott vagy kemény tojással. A megtisztított, megmosott mezei sóskát (500 g) saját levében (50 g) vajjal megpároljuk. Buggyantott vagy kemény tojással körítjük. Lehetséges változat, ha a főtt tojás sárgáját felaprítjuk és a főzelékbe keverjük.

Mezei sóska eltevése. A megtisztított, megmosott és lecsurgatott, szár nélküli sóskaleveleket megsózva, kevés zsiradékon megpároljuk. Ha már csak kevés leve van, hagyjuk lehűlni, majd robotgéppel pépesítjük. Újra felforraljuk, és lezárás után hőszigetelt ládában vagy kosárban hagyjuk lehűlni. Egész télen fogyasztható.

Áttört mezeisóska-saláta. A megtisztított mezei sóska leveleit (500 g) hideg folyó vízzel lemossuk, lecsöpögtetjük, áttörjük, de ne vágjuk össze. 2 evőkanál olajjal, csipetnyi sóval, kávéskanál ételecettel vagy 2 evőkanál citromlével, borssal, késhegynyi cukorral salátaöntetet készítünk, ráöntjük a levelekre, tálalásig hagyjuk összeérni.

Mezeisóska-saláta spenóttal. Azonos mennyiségű mezei sóskát (250 g) és spenótot (250 g) megmosunk, finom szeletekre vágjuk, 1 csomó apróra vágott metélőhagymát adunk hozzá, majd 2 dl tejszínnel, illetőleg 3 db gyengén felvert tojássárgájával elegyítjük.

 

 

II.
Mezei sóska

Rumex acetosa L. - Polygonaceae

 

(más néven: réti sóska)

Nagy zöldtömegű, hosszú, ékvállú levelekből álló bokra üde színfolt kora tavasszal. Igen mutatósak vörösre színeződő, szárnyas, összetett lependék termései.

Származása, elterjedése. Egész Európában őshonos, Eurázsiában elterjedt, Észak-Amerikában is megtalálható. Nedvesebb réteken hazánkban mindenütt fellelhető.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Rendkívül igénytelen, árnyékban is jól fejlődik. Nagy tömegű, friss salátának, főzeléknek vitaminokban, ásványi sóban gazdag, savanykás ízű levelet (3-6 kg/m2) ad kora tavasszal. Oxálsavtartalma miatt egyszerre sokat nem tanácsos belőle fogyasztani.

Növénytani jellemzői. Évelő, lágy szárú; ékvállú, hosszúkás szárölelő, szórt, zöld tőlevelekkel. Virágzata fürt, felemás virágú, idegenmegporzó. Termése kerek, szárnyas (lependék) makkocska. Ezermagtömege 0,8-1 g. Csírázóképessége 70-80%-os, a mag 3-4 évig használható, 7-14 nap alatt kel ki.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye közepes, árnyékban is megnő. Hőigénye alacsony. Vízigénye: szárazságtűrő, de az öntözést meghálálja. Talajban nem válogatós. Tápanyagigénye közepes.

Változékonysága, fajtái nem ismeretesek, kerti változata (Rumex acetosa var. hortensis) kevéssel tér el a vad alaktól.

Termesztése. Március-áprilisban vagy augusztus-szeptemberben, 2 cm mélyen 8-10 maggal fészkesen vetjük 40-50 x 40-50 cm-es tenyészterületre. Ápolása a kapálás, a fejtrágyázás, a magszárak kitörése. Öntözéssel gyorsabban növekszik, és egyszeres termést ad. Szedését idény és növekedése szerint végezzük, kézzel tépve, de vághatjuk is. 3-4 hetenként újra hajt. Télre a bokrot (leveleit) szeptemberben levágjuk. Takarni nem kell. Kora tavasszal kihajt, fóliát ráhelyezve áprilisban már szedhetjük.

Feldolgozása, hasznosítása. Ágyasokban, bemutató-, iskola-, hobbikertekben mint vad alak érdekes. Házi- és haszonkertekben is értékes növény. Ragyogó, lependékes termésága szárazkötészetben értékes.

Savanyú termése nyersen és főzeléknek üdítő étel.

Elkészítése
Úgy készítjük, mint a kerti sóskát.

Mezeisóska-mártás. A megtisztított leveleket hagymás zsíron pároljuk, amíg a nedvességét elfövi. Ekkor liszttel meghintjük, csontlével felengedjük, felfőzzük, sóval, cukorral ízesítjük, és tejfölt adunk hozzá. Kevés fővés után áttörjük és felforraljuk. Főtt marhahúshoz adjuk.

 

 


III.
Mezei sóska

Rumex acetosa

Élőhelye: rétek, legelők, nyirkos területek, folyópartok

Felhasználása: zsenge levelei salátákba, levesekbe, főzelékként (oxálsav tartalma miatt, a spenóthoz hasonlóan nagyobb mennyiségben nem fogyasztható, vagy tejjel készítendő)
Leginkább hegyvidékeken, valamint vizek partján, nedves élőhelyeken terem. Savanykás íze miatt csak keveset használjunk belőle, inkább csak fűszerezésre. Főtt leveleinek íze jól illik burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük. Tejfölös mártásba téve húsételekhez is fogyasztható.